Japp!
Nu kommer jag äntligen, och för första gången någonsin, få ett sjukresekort.

Förra veckan var jag tillbaka på StayActive i Globen hos läkaren där. Fick ännu en cortisonspruta, men vid svanskotan igen och inte vid ischiasnerven som sist. Berättade hur det hade gått sen sist och hur dålig jag hade blivit av överansträngningen när jag skulle till centrum, samt resan in till stan veckan efter och fick då sagt till mig av läkaren att min höft hamnar lite snett efter ett tag pga spänningarna i musklerna runt omkring och att jag därför behöver knäckas till oftare i fortsättningen. Det var iallafall så jag uppfattade det. Sen vad det beror på, det kunde han inte svara på. Men en kiropraktorkontakt på VC vore ju rätt bra så jag inte hinner bli för dålig mellan cortisonbehandlingarna, verkade vara hans slutsats även om han inte sa det rakt ut.
Alltså ingen remiss för MRT, ännu iallafall.
Dock fick jag utdrag från min journal hos dem att ge till min husläkare. Varför vet jag inte, men det var väl för att han vill veta hur hon tycker vi ska fortsätta. Men behandla symptomen är ju inte fel för det, tyckte han, och där håller jag väl med honom.
Dock tycker jag att det är dags att se VAD som gör att höften, om och om igen, dras fel efter ett tag, trots behandling och VARFÖR en liten “olycka”, som till exempel att halka till lite, eller en liten överansträngning kan få allt ur spel och göra att jag hamnar på ruta ett igen.

Blev också tal om blodprov igen.
Det kommer, imorgon (tis), att tas vanligt CRP, (sänka), nya sköldkörtelvärden eftersom de varit knasiga tidigare, D-vitamin och B12 prover för att se så mina förhöjda järnvärden orsakas pga grav B12-brist.
Grav B12-brist kan tydligen ge järnvärden som ser likadana ut som vid Hemokromatos, (det jag utreddes för tidigare och som jag INTE hade).
Jag hade B12-brist för många år sedan och åt då B12-tabletter för att rätta till detta, men nu var det måååånga år sedan jag slutade stoppa i mig några B12-tabletter, eller tog några prover på B12, så det kan ju ha sjunkit sen dess.
Det kan även bero på en annan ärftlig blodsjukdom som heter Talassemi som är en typ av blodbrist som uppkommer pga för lite järn.
Den finns som primär och sekundär och i mitt fall är det den sekundära anemin som bör utredas.
Den sekundära anemin som kan vara orsaken i mitt fall är “Funktionell järnbrist” och det betyder att man får en järnbrist trots att blodproverna visar på höga värden. Det uppstår därför att tillgången till järnet i kroppen är reducerat pga järnexporten från järndepåerna förhindras.
Dessutom kan järnvärdet öka ännu mer om en inflammation finns i kroppen samtidigt, (vilket jag har hela tiden men i olika stor mängd).

Enkelt förklarat:
Några lagerlokaler, (järndepåer), fylls på med varor, (järn),…….
Men!, exporten från lagerlokalerna, (järndepåerna) ut till kunderna, (resten av kroppen), fungerar inte som det borde, så tillslut är det ett överskott på varor, (järn), i lagerlokalerna, (järndepåerna), som bara blir liggande, (inte kommer resten av kroppen till användning).
Alltså, tillgången till “lagerlokalens” “varor” blir helt enkelt reducerad på grund av den förhindrade exporten.
Detta blir ju dessutom ännu sämre ifall det om samtidigt finns ett “hinder på transportsträckan”, (en inflammation), då det gör exporten ännu mer ineffektiv och “lagerlokalen” därför får ännu mer överskott på “varor” som inte kan skickas ut till “kunderna”.

Jag hoppas att jag förklarade det hela på ett bra sätt. Anledningen till att detta är vanligt hos asiater är tydligen för att detta gör att det inte är lika lätt för malariabakterien att få fäste och utvecklas i kroppen, så det fungerar alltså som en försvarsmekanism mot malaria.
Men nu när vi inte längre behöver denna “funktion”, eftersom det finns vaccin istället, så blir man istället sjuk av det om man inte ser till att själv kontrollera intaget av järn till kroppen via kost och kosttillskott.
(Fick detta förklarat för mig av en kompis som är sjuksköterska och som själv har det och som är asiat och som precis som jag haft för höga järnvärden och måste vara noga med vad hon stoppar i sig så de inte blir för höga igen).

Nu gäller det bara att se om något av dessa problem är orsaken till att jag har så mycket problem med för höga järnvärden i blodet. Alltså antingen grav B12-brist eller Talassemi av sekundär sort.

D-vitamin brist tror jag inte är så troligt just för närvarande då jag tryckt mig rätt mycket av den sorten. Dock blir jag hemsk i magen av just de tabletterna jag äter nu, så om jag fortfarande har D-vitaminbrist så skulle jag få recept på en annan sort D-vitamintabletter som min mage klarar bättre.

Sen har jag haft min underbara arbetsterapeut här också och vi kom överens om att jag ska få prova på Medicinsk Yoga och att jag ska få ett sjukresekort så att jag, utan problem, kan ta mig till och från yogan utan att för den sakens skull bli sämre.
Detta sa jag dock inte till läkaren på SA sen, då de verkar vara så himla emot att ge sjukresor.
Jag frågade dock läkaren om medicinsk yoga kunde vara bra för mig och att jag blivit tillfrågad av min AF om jag vill prova det, och det var en utmärkt idé tyckte han. Så från och med nästa onsdag, (12/3), kommer jag börja med den här yogan.
Yogan är varje onsdag kl 13:30 och jag kommer nu alltså kunna ta mig dit och hem med taxi via sjukresekortet.
Fem veckor ska jag testa och se om det är något för mig och om det får mig att må bättre.
Jag har aldrig blivit erbjuden sjukresekort förut, annat än från sjukgymnasten på VC, men hann aldrig utnyttja det då husläkaren tyckte att SA skulle ta hand om foten också och de där aldrig har föreslagit sjukresor, så då dog det ut.
Men nu kom det alltså upp på tal igen och blev bestämt att jag ska ha ett sådant, så imorgon när jag ändå ska till VC på morgonen, (sambon skjutsar dit och hem), så ska jag hämta ut det i receptionen, sedan ringa AF nästa vecka på tisdag och se till att det har blivit resor inlagda på kortet också, så jag kan boka in en resa till på onsdagen när jag ska till yogan första gången.

Detta är samma yoga som min goda väninna Jezzz också går på, men vet dock inte om jag hamnar i samma grupp som henne, eller om de har fler grupper. Är det samma är ju det kul också eftersom vi inte träffas så ofta längre nu när vi båda har sådana svårigheter med att gå.

Ska försöka ringa och boka in en tid till husläkaren också och försöka få henne att förstå att mitt problem från höften och länden MÅSTE utredas vidare nu, för detta gör att jag har blivit tvungen att ställa in vårdbesök på andra ställen för att jag inte kunnat ta mig dit. Hoppas på att jag får sjukresor till de ställena också, så att jag kommer vidare, för nu står jag still och vet inte när jag ska boka in besöken heller, eftersom jag inte vet hur jag ska ta mig dit, såvida jag inte kan få det inbokat på en tid så sambon kan åka med och skjutsa mig dit och hem.

Intyg för min ADHD som ska skickas in för att jag ska få mitt körkortstillstånd ska inte vara inne förrän senast i Juli, så där har jag lite tid på mig, tack och lov.
Skulle dock vilja kunna ta mig till SÖS snart så jag kan få en viloortos till vänstra handen också.

Får försöka ringa SÖS och förklara läget och se vad de kan göra åt saken och hoppas på att de som gör ortoserna ger mig sjukresa, för i receptionen är de tydligen väldigt griniga med sådant, har jag hört från min väninna Jezzz som också går där för sina händer.

I vilket fall som helst så måste det börja hända något mer med höften/länden så jag kan få mer behandling och kanske mer hjälpmedel så jag åtminstone kan åka kommunalt på fritiden vid enstaka tillfällen utan att en inflammation blossar upp på en gång.

Börjar bli tröttsamt att sitta hemma hela tiden, iallafall när man känner att man i övrigt har orken att faktiskt göra något annat vissa dagar än att slöa framför datorn, eller på sin höjd leka lite med katterna, inomhus.

I helgen var vi på besök hos Mr Gl och hans fru för en fika, (de gifte sig för inte så länge sedan, utan någon tillställning), och sen bar det hem till oss där vi åt middag ihop och tillbringade resten av kvällen i soffan och babblade om både ditten och datten, samt att grabbarna spelade lite Xbox på slutet och det blev lagom ansträngande och skönt att slippa kryckan hela tiden, för den använder jag ju inte inne om det inte är så att jag verkligen inte kan klara mig utan den.

På söndagen lyckades vi ÄNTLIGEN ta ut Zonic på en promenad och tur var väl det, för sen på kvällen kom snön tillbaka och det verkligen vräkte ner, för att sedan smälta bort under natten till idag.
Men det kändes igår, och lite idag också, att jag gått en promenad utan kryckor och dessutom inte bara på plant underlag som gångvägen, utan in i dungen bland träden.
Så visst har jag ont nu, men det var det värt och det börjar äntligen kännas som om cortisonet börjar ge verkan för “bakslaget” blev dock inte lika hemskt som jag trodde det skulle bli, (håller tummarna för att det inte kommer en jättesmäll senare).
Sen hur länge det håller i sig får vi se.
I vilket fall som helst så kunde vi inte låta bli att ta tillfället i akt när vädret var så bra, även om det inte var sol, och både sambon och jag själv kände att vi var tillräckligt bra för att ta ut honom.
Självklart följde kameran med också!

Kände när vi var ute med Zonic att jag saknat den aktiviteten lääääänge och det är verkligen INTE samma sak när jag måste ha med mig en eller två kryckor och därmed skippa kameran och inte kunna gå med in i skogsdungen när Zonic väl går in där med sambon i andra änden av kopplet. Jag går gärna ändå såklart, men det bästa och härligaste upplevelsen blir utan tvekan när jag kan lämna kryckorna hemma.

Så igår var en väääääldigt bra söndag. Den bästa på länge i just det avseendet och jag vill verkligen att jag får bra hjälp nu så att jag kan göra detta oftare när våren och sommaren väl kommer på riktigt. (Hoppas på en sommar som inte regnar bort såklart).

Nu ser jag ju normalt igen också. Har dock inte kunnat ta mig till optikern igen för att se ut ett andra par bågar, “party”-bågar, så det står fortfarande på “att göra”-listan. Måste försöka ta mig dit snart och förklara läget varför jag inte kommit in tidigare. Förhoppningsvis kanske det har kommit in en vårkollektion att titta på som jag kanske kan hitta ett par snygga bågar ifrån. Hmmm, ska nog gå in och tjuvkika på hemsidan redan nu tror jag.

Nu vet jag iallafall vad som gjorde att de förra blev för starka och det var den ena sorten av sömntablett jag tagit länge. Jag hade slutat med den när jag fick mina nya glasögon, men sedan börjat med dem igen när jag gjorde syntest nr 2, så då blev det ju inte någon skillnad från det tidigare syntestet gällande styrkan. Men nu har jag slutat med dem igen och gått över till en annan sort, (som läkaren på SA dessutom sa var mycket bättre ihop med smärtmedicinerna), så känns glasögonen som jag hämtade ut sist, tillräckliga i styrka, vilket de inte gjorde från början när jag hämtade ut dem.
Så nu har man ju den saken ur världen iallafall OCH jag vet vilken medicin som försämrade min syn, så länge jag använde den.

Nej, nu blev det väldigt mycket på en gång igen. Så jag avslutar bloggen här och får återkomma en annan dag.

Ha det så gott i “blandvädret”, kära vänner!